Všetko, čo máme radi.

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč
15.11.2016

Šéfkuchár Daniel Širota pripravil recept na obľúbený koláč, ktorý ste mohli ochutnať aj počas jesene v košickom Primi. Je mrkvový a servíruje sa s krémom z bielej čokolády a pomaranča a cukríkovými orechmi.

 

  

Koláč          Krém          Cukríkové orechy
300g hnedého cukru   400g mascarpone   200g vlašských orechov
5 vajec   100ml šľahačkovej smotany 33%   200g krištáľového cukru
180g hrozienok   150g bielej čokolády na varenie   500 ml vody
260g nastrúhanej mrkvy   100g krištáľového cukru    
kôru z 2 pomarančov   kôru z 2 pomarančov    
kôru z 2 citrónov        
320ml slnečnicového oleja        
300g samokypriacej múky        
2pl sódy bikarbóny        
2pl lyžice škorice        
1čl lyžička zázvoru        
1čl nastrúhaného muškátového orechu        

  

 

Postup: 

Vyšľaháme olej s cukrom, pridáme vajcia a vymiešame. Postupne pridávame suché ingrediencie, a nakoniec mrkvu. Pečieme 25-30 minúť na 160°C. Dreveným špáradlom skontrolujeme, či je koláč upečený.

 

Čokoládu necháme rozpustiť nad parou a pridáme do nej nastrúhanú kôru z pomaranča. Zmes necháme trošku vychladnúť a následne zmiešame s mascarpone a zvyšnými ingredienciami. Vyšľaháme v mixéri do peny a dáme do cukrárského vrecka. 

 

 

Vlašské orechy vložíme do hrnca s vodou a cukrom a varíme asi 40 minút pokým sa nám voda nevyparí. Orechy scedíme a 30-40 sekúnd ich vyprážame pri teplote 165°C. Necháme ich vychladnúť.

 

Koláč podávame buď teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom, krémom z bielej čokolády, orechmi, kúskami pomaranča a lístkami mäty.

 

 

Komentáre

zuzanasestakova0404@gmail.com - 21.09.2017 / 14:57

Dobrý. koláč