Šalát s lososom
Blíži sa nám leto a obchody a trhy sú plné krásnej čerstvej zeleniny a to je ideálny čas na to, pripraviť si chutný šalát na obed či večeru. Šéfkuchár Tomáš Falb z Mercado & Mlska pre vás pripravil recept na šalát s lososom.
Na 2 porcie budete potrebovať:
120g mixu šalátových listov (dubový, frissé, lollo biondo & rosso, rukola, baby špenát)
60g šalátovej uhorky
60g cherry paradajok
50g sójových klíčkov
50g mangoldu
1/2 avokáda
200g lososa
4cl brandy
1pl kryštálového cukru
1pl dijónskej horčice
1čl medu kvetového
extra panenský olivový olej
jemná morská soľ
čierne korenie
čerstvý kôpor
1/2 limety
![]() |
![]() |
Postup:
Ako prvé si namarinujeme lososa, ideálne aj 2-3 dni vopred. Je to veľmi dôležitý krok, ktorý nám zabezpečí, že marináda prenikne celým lososom. Začneme tým, že na lososový filet nasypeme soľ a cukor v pomere 1:3, pridáme brandy, šťavu z limety, nasekaný čerstvý kôpor a jemne masírujeme lososa pokým sa nám všetky ingrediencie nespoja. Trvá to tak 5 minút. Ak použijete filet s kožou, marinujete iba mäsovú časť. Ak použijete lososa bez kože, v polovici procesu marinovania ho nezabudnite otočiť, aby marináda prenikla z oboch strán. Dáme odležať do chladničky.
Dresing si pripravíme zmiešaním dijónskej horčice, medu a oleja. Ak by bol dresing na váš vkus príliš pikantný, pridajte ešte olivový olej.
Lososa si nakrájame na 2cm široké plátky a z každej strany opečieme cca 30 sekúnd tak, aby ostal vo vnútri šťavnatý a neprepiekol sa.
Následne zmiešame mix šalátových listov, mangold, avokádo, cherry paradajky, uhorku a všetko dobre premiešame spolu s dresingom. Naservírujeme na tanier, posypeme sójovými klíčkami a navrch dáme lososa.
![]() |
![]() |
Komentáre