Daniel Širota
Mladý a talentovaný šéfkuchár Daniel Širota vedie tím kuchárov v košickom Primi od samotného otvorenia reštaurácie. Vyspovedali sme ho pre vás.
V minulosti si pôsobil dlhé roky v zahraničí. Prečo si sa rozhodol vrátiť na Slovensko?
Dôvod príchodu je úzko spätý s odchodom do zahraničia, bola to snaha rozvíjať a posúvať sa v svojom odbore profesionálneho kuchára. V čase, keď som skončil školu nebolo veľa možností a to ma prinútilo odísť za hranice, aby som sa jedného dňa mohol vrátiť a dať mladým kuchárom to, čo mne nebol schopný dať nikto v Prešove. Jedným z dôvodov môjho návratu bola rodina a tým druhým bola možnosť pracovať pre najväčšiu a najúspešnejšiu sieť reštaurácii na Slovensku. Vďaka tejto práci sa môžem ďalej posúvať a vzdelávať v gastronómii a zároveň využívať svoje nadobudnuté skúsenosti a podieľať sa na vytváraní moderných trendov na Slovensku.
Už je tomu takmer rok, čo šéfuješ kuchyni v košickom Primi. Vedieš ju od úplného začiatku. Čo ťa na tejto práci baví?
Áno, som veľmi rád, že je to práve košické Primi, kde som nastúpil ako šéfkuchár a bol som tu od začiatku. Mal som možnosť vybrať si vlastný tím kuchárov a verím, že mam tím tých najlepších kuchárov, ktorým mi východne Slovensko mohlo ponúknuť.
Baví ma ako som mohol pomaličky aplikovať nadobudnuté skúsenosti do praxe, venovať sa vlastným kuchárom a vychovávať novu generáciu. Najväčšiu radosť mám, keď zákazníci chcú ochutnať niečo z môjho kuchárskeho umenia mimo jedálneho lístka.
Aké skúsenosti si si priniesol zo zahraničia a teraz ich využívaš v Primi kuchyni? Určite je to schopnosť pracovať s tými najkvalitnejšími surovinami, aplikácia moderných technologických postupov, sústredenosť na dokončovanie jedla, pri ktorom treba dbať na vyváženosť chuti a vlastný spôsob prezentovania jedla.
Celkom výraznou zmenou v Primi je napríklad fakt, že odteraz sa podávajú čerstvé domáce cestoviny vlastnej výroby. Je ich príprava náročná? Domáce cestoviny sú úžasné a veľmi obľúbené jedlo každého z nás, tak verím že to bude mať veľký úspech. Výroba domácich cestovín je náročná, ale je našou prioritou dať hosťom to najlepšie, čo len môžeme, preto túto zmenu vnímam veľmi pozitívne.
|
![]() |
Varíš aj doma medzinárodnú kuchyňu, alebo naopak preferuješ tradičné slovenské jedlá?
Doma varím veľmi málo, tam kraľuje manželka. :) Ak varím, tak je to skôr slovenská klasika, ale recepty si troška modernizujem a robievam ich podľa seba.
Čo špeciálne z tvojho kuchárskeho umenia môžu ochutnať hostia v košickom Primi?
Určite sú to moje sezónne vsuvky a špeciality. Občas organizujeme pre hostí degustačné večere, pri ktorých sa môžem realizovať a ľudia môžu ochutnať niečo špeciálne z môjho kuchárskeho repertoáru.
Komentáre