Všetko, čo máme radi.

ČO VARÍME DOMA

ČO VARÍME DOMA
06.08.2015

Domáce zemiakové gnocchi s bazalkovým pestom

Pripravila: Jana, junior marketing manager 

 

 

Ingrediencie na 6 porcií:                   
     
Gnocchi          Pesto
1kg biele zemiaky   50g bazalkové listy
300g hladká múka   1 strúčik cesnaku
1 vajce   70g (6 PL) parmezán (Parmigiano reggiano alebo Grana Padano)
soľ podľa chuti   30g (2 PL) pecorino  (ak nemáte, použite viac parmezánu)
    100ml extra panenský olivový olej
    15 g (1 PL) pínové oriešky (možné použiť aj kešu alebo vlašské)
    morská soľ

 

 

Postup:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Gnocchi

Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Po zovretí vody varíme cca. 15 minút, kým nie sú mäkké. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Zemiaky následne ošúpeme a pretlačíme alebo len dostatočne popučíme vidličkou. 

 

Na pracovnú dosku vysypeme múku a vytvoríme z nej vrchovatý kopec. Do stredu múkového kopca urobíme veľkú dieru a dáme do nej popučené zemiaky, celé vajce a soľ. Formujeme z hmoty cesto, kým nie je pružné a  nelepí sa na ruky. Cesto rozdelíme na menšie kúsky (cca. 6-8 ks) a formujeme z nich dlhé oválne pásy hrubé asi ako článok prsta. Následne z týchto pásov ukrajujeme 2 cm kúsky. Aby sme dosiahli vrúbkovaný vzor, jednotlivé kúsky môžeme najskôr zagulatiť dlaňami a potom ich jemne rolujeme po vidličke, aby sme vytvorili vrúbky. Takto pripravené gnocchi necháme odpočívať aspoň 20 minút.

 

Pokiaľ gnocchi nechcete hneď variť, môžete ich dať zamraziť. Ak sa rozhodnete gnocchi hneď konzumovať, dajte variť vodu, osoľte ju a keď bude vrieť vhoďte postupne pripravené gnocchi. Akonáhle gnocchi vyplávajú na povrch, postupne ich pozbierajte a vhoďte do pripravenej omáčky. Gnocchi môžete konzumovať s akoukoľvek omáčkou podľa vlastnej chuti. Ja som sa rozhodla pripraviť domáce pesto.

 

Pesto

Na pesto môžeme použiť rôzne druhy bazalky, najvhodnejšia je bazalka pravá. My sme použili odrodu bazalka posvätná. Bazalkové listy neumývajte, len ich utrite vlhkým obrúskom. V mažiari rozpučte strúčik cesnaku s pár zrnkami morskej soli. Ak nemáte radi veľmi cesnakové pesto, cesnak vyberte a nechajte tam len časť pre chuť. Keď bude cesnak „krémový“ pridajte postupne listy bazalky a krúživými pohybmi ich pomliaždite spolu aj so štipkou soli.

 

 

Keď začne z listov vytekať tekutina jasnej zelenej farby pridajte píniové oriešky a pomliaždite, kým sa nevytvorí jednotná hmota. Následne pridajte oba syry, zapracujte do hmoty a na záver prilejte olivový olej. Všetko spolu zamiešajte, kým nemáte jednotnú hmotu. Hotové pesto hneď použite alebo skladujte v chladničke v sklenenej nádobe max. týždeň poriadne zaliate olivovým olejom.

 

 

 

 

 

Komentáre