Pečené karé z mliečneho prasiatka
Určite ste už postrehli, že sme nedávno vynovili Slang Pub. Dostal nové meno "Slang" a to nie je jediná zmena. Kompletnou rekonštrukciou prešiel okrem inteiréru aj nápojový a jedálny lístok. Ten je plný grilovaných dobrôt, tutoviek k pivu, ale aj jedál domácej kuchyne. A práve na poctivé domáce jedlo vám šéfkuchár reštaurácie Slang, Marián Minárič, pripravil recept.
Pečené karé z mliečneho prasiatka, wok z bielej kapusty s jablkami a vyprážané pivné šúľance
Na 4 porcie budete potrebovať:
Prasiatko | Pivné šúľance | Wok z bielej kapusty | ||
1kg bravčové karé, s kožou | 240g varených zemiakov | 20g bravčovej masti | ||
100ml svetlého piva | 120g surových zemiakov | 600g bielej kapusty | ||
30g masla | 100ml tmavého piva | 200g očistených jabĺk | ||
rasca celá | 100g hladkej múky | 100g kryštálového cukru | ||
soľ, čierne korenie mleté | 1 vajce | jablčný ocot | ||
soľ, čierne korenie mleté | rasca celá | |||
soľ, čierne korenie mleté |
Postup:
Pivné šúľance
Zemiaky uvaríme do mäkka a necháme vyhladnúť. Následne ich prelisujeme a pridáme najemno postrúhané surové zemiaky. Do tejto zmesi dáme soľ, korenie, pivo, múku a vajcia. Vymiešame kompaktné cesto, z ktorého tvarujeme valčeky. Tie pokrájame na hrubšie šúľance. Dáme variť do osolenej vriacej vody. Keď šúľance vyplávajú na povrch, vyberieme ich a schladíme pod tečúcou studenou vodou. Necháme odkvapkať. Následne šúľance vypražíme v horúcom oleji.
![]() |
![]() |
Wok z bielej kapusty
Bielu kapustu očistíme a nakrájame na štyri časti. Vykrojíme hlúby a rozoberieme na listy. Krátko necháme povariť v osolenej vriacej vode. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na bravčovej masti orestujeme kapustné listy. Osolíme, okoreníme, pridáme na plátky nakrájané jablká s cukrom. Necháme skaramelizovať. Nakoniec dochutíme jablčným octom.
![]() |
![]() |
Prasiatko
Karé z prasiatka si vykostíme a kožu narežeme. Do prasiatka vmasírujeme soľ, korenie, rascu a necháme odležať. Prasiatko položíme nad gril, kožou dolu, a pomaly ju vypekáme do tmava. Po opečení mäsko nakrájame na porcie a dáme na 15 minút dopiecť do rúry na 160°C. Necháme odpočinúť na teplom mieste.
Do výpeku z prasiatka pridáme pivo a krátko povaríme. Nakoniec zjemníme maslom. Prasiatko nakrájame na tenké plátky, uložíme na tanier a podlejeme šťavou. Podávame s ochutenými šúľancami, jablkami a wok kapustou.
![]() |
![]() |
Komentáre