Všetko, čo máme radi.

Jarné mini kuriatko

Jarné mini kuriatko
06.05.2015

Jarné mini kuriatko (pripravené metódou sous vide) s hráškovým pyré, cherry paradajkami, hráškovými lúskami a mätou, s omáčkou z červeného vína

 

Na 4 porcie budete potrebovať:

 

4 ks jarného mini kuriatka (1ks má cca 400g)
80ml smotany na šľahanie
150 cherry paradajok
120g hráškových lúskov
120g bielej špargle 
1pl paradajkového pretlaku
200g čerstvého hrášku (môžeme nahradiť mrazeným)

1pl bieleho krémového balzamikového octu (môžete nahradiť klasickým balzamikovým octom)

čerstvá mäta
soľ
čierne korenie
2pl cukru
1 žltá cibuľa
1 petržlen 
2 mrkvy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup:

 

Kuriatko – zložitejší spôsob prípravy

1.       Jarné kuriatko si najprv opálime nad plynovým sporákom, aby sme sa zbavili chĺpkov. Vykostíme si prsia a stehná a zvyšné             kuriatko dáme piecť do rúry na 10-12 minút pri teplote 180°C.

2.       Prsia narežeme, aby neboli príliš hrubé. Osolíme, okoreníme a položíme na potravinársku fóliu. Následne zrolujeme.

3.       Zo stehien odstránime kĺbovú kosť, aby sme mali stehno iba na jednej kosti a tiež zabalíme do fólie. Všetko dáme variť do               jemne vriacej vody (cca 80°C) na 35 minút. 

 

Kuriatko – jednoduchší spôsob prípravy

1.       Kuriatko si vykostíme a ugrilujeme, alebo upečieme v rúre.

 

   

Omáčka na kuriatko

Na olivovom oleji si orestujeme koreňovú zeleninu, cibuľu a podľa chuti môžeme pridať aj celé čierne korenie a bobkový list. Pridáme paradajkový pretlak, opečené trupy z kuriatka a zalejeme vodou tak, aby pokryla všetky suroviny. Necháme zovrieť a varíme, pokým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Precedíme cez sitko a následne opäť redukujeme, pokým nám neostane hustá omáčka. Na záver do omáčky pridáme červené víno, ktoré sme si predtým povarili s cukrom.

 

  

Hráškové pyré

V hrnci necháme zovrieť smotanu a pridáme hrášok. 2 minúty povaríme. Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme pridať aj troškou cukru.

 

Zeleninové ragú

Zo špargle odrežeme tvrdšie konce a očistíme ju. Následne ju orestujeme na olivovom oleji. Pridáme cherry paradajky, hrášok a hráškové lusky. Pár minút dusíme a na záver dochutíme soľou, korením a nasekanou mätou.

 

  

 

 

Komentáre

didi - 03.07.2016 / 18:12

OOO mňam, ako by som si dala. Avšak už niekoľko rokov uprednostňujem zdravú stravu ako http://www.najtelo.com/product-category/zdrave-cestoviny/ zdravé cestovinky, kokosový olej a iné panenské oleje a podobne a neviem si to vynachváliť. Al občas predsa len zatúžim po nejakom pokušení a ja si neodopieram, takže si raz za čas aj niečo také rada dám :)