Všetko, čo máme radi.

Tieto tri pivá nenájdete nikde inde

Tieto tri pivá nenájdete nikde inde
14.11.2018

Matúš Chudý, náš Brand Bar Manager pre sieť Klubovní, sa zaľúbil do piva. Keď o ňom rozpráva, je z jeho hlasu cítiť nadšenie a zápal. Aj preto veríme, že je človek na správnom mieste. Študoval však umelecké kováčstvo. To nás trošku prekvapí.

 

Hovoríme: „To je fyzicky náročná robota, však?“„Áno, treba mať rýchle ruky,“ odpovedá Matúš. Je to vlastnosť, ktorú by mal mať správny barman? „Barman musí byť psychológ, filozof, kuchár, tovaroznalec, musí byť odolný voči stresu, musí byť rýchly, sústredený a efektívny. Barman je podľa mňa superčlovek. Je to náročná, ale krásna robota."

 

Pýtame sa ho na tri nové pivá, ktoré budete môcť ochutnať v našich Klubovniach. Vysvetľuje, že v dávnej minulosti bolo bežné, že každý hostinský si varil vlastné pivo. Prvé vlastné pivo, ktoré ste mohli v Klubovniach piť, je Klubovňácka 11°. Tú sme začali čapovať pred tromi rokmi.

 

„Chceme ponúknuť zákazníkovi niečo viac – čo nájde iba v Klubovniach a nikde inde. Klubovňácka 11° bola prvý veľký krok a teraz prinášame ďalšie exkluzívne novinky,“ hovorí. 

 

Brúder 14°

 

Ležiaky vznikli v roku 1842, keď sládek Josef Groll po prvýkrát uvaril číre biele pivo s lahodnou chuťou. Tieto pivá sú spodne kvasené, čo znamená, že kvasia pri nízkej teplote - okolo 10°C. Za týmto účelom sa v nich používajú špeciálne vybrané kvasinky. Potom pivo leží 4 až 6 týždňov pri teplote 2-4°C, vďaka čomu získalo svoj charakteristický názov.

 

Ležiaky majú väčšinou sviežu, sladovú chuť s miernym chmeľovým odtieňom. Špeciálne ležiaky sú vyhľadávané kvôli nekonvenčnému zážitku z ich konzumácie a Brúder 14° je náš vlastný špeciálny ležiak, ktorý sme si razom zamilovali. Pýtame sa, ako sa vytvára vlastné pivo.

 

„So sládkom sa prediskutuje predstava o pive – druh piva, stupňovitosť, chuťový profil... Potom prebiehajú stretnutia kvôli ochutnávkam, aby sa doladil ten správny zážitok."

 

Brúder 14° je viac chmelený a má hutnejšie telo vďaka spolupráci viacerých druhov českých sladov. Slad, karamel, chmeľ, rôzne koreniny, či stopy ovocia sú počas pitia cítiť veľmi jasne. Matúš sľubuje, že dochuť po chmele pretrvá aj 15 minút po vypití – najmä vďaka druhu Žatecký poloranný červeňák. Odporúča ho večer po práci, keď viete, že vás už nič nečaká a chcete sa zrelaxovať.

 

 

Brúder Session IPA 13°

 

Skratka IPA znamená India Pale Ale. Je to vrchne kvasené pivo s výrazným chmelením a vyšším obsahom alkoholu. Za jeho vznik vďačíme dlhým plavbám po moriach, ktoré by bežný ležiak neprežil. Námorníci si preto varili silnejšie pivo, ktoré dlhšie odolávalo skaze.  

 

 

Pivo + burger = ❤️

 

Matúš hovorí, že bežná anglická IPA je silno chmelená a našinca môže prekvapiť. Aj preto je táto naša o čosi jemnejšia. „Bude trošku ľahšia, než je zvykom. Veľmi príjemná, vonia po marhuliach a citrusoch a chutí...“ zastaví sa. „Normálne by som si ju teraz dal!“ rozosmeje sa. „Jej chuť je jemne horká, ľahká, dochuť je po citre, jednej z odrôd chmeľu, a veľmi ľahko sa pije.“

 

Hovorí, že zámerom nebolo vytvoriť ťažké pivo. Cieľom celého tímu Klubovní je ukázať hosťom novinky a postupne im ponúkať zaujímavejšie a zaujímavejšie chuťové zážitky. „Chceli sme vytvoriť pivo, ktoré ľudí navedie na skúmanie ďalších štýlov,“ vysvetľuje.

 

 

Zlatý bažant ’73 nefiltrovaný priamo z tanku

 

Zlatý Bažant 73 nás oslovil hneď na začiatku svojim plným telom a silnejšou chmeľovou chuťou, ktorá zostáva v ústach aj po dopití. Chceli sme zákazníkom ponúknuť niečo výnimočné a posunúť toto pivo o trošku ďalej. Zo sudov sme ho preniesli do tankov, čím sme docielili omnoho vyššiu čerstvosť. A keďže sme chceli zážitok naozaj zintenzívniť, odstránili sme aj proces filtrácie.

 

Príďte si naše nové pivá vychutnať už od piatka 16.11. do všetkých Klubovní. Na zdravie!

Komentáre