Všetko, čo máme radi.

Ako čapujeme pivo

Ako čapujeme pivo
06.03.2015

Hlavným účelom peny na pive je chrániť ho pred vzduchom a zabrániť tak unikaniu CO2, čím si pivo udrží svoju čerstvú a výnimočnú chuť. A preto v Klubovniach čapujeme pivo takým spôsobom, aby pena na ňom vydržala čo najdlhšie. Používame pri tom špeciálnu techniku čapovania, pri ktorej vytvoríme tzv. mokrú mliečnu penu, ktorej trvácnosť je rádovo v minútach. „Negatívom“ pri tomto spôsobe čapovania je, že pivo na prvý pohľad, ihneď po načapovaní, vyzerá viac pod čiaru, ako sme na Slovensku zvyknutí. Je to preto, lebo pena je v skutočnosti plná piva, ktorá sa časom premení späť na zlatý mok. Vám tak dlhšie ostane pivo s hustou, krémovou a smotanovou penou – presne také, aké má byť. 

 

Aby ste videli, ako celý proces vyzerá v praxi, pripravili sme pre vás malú ukážku tankovej 12°, ktorá je načapovaná v pohári s 0,5l ryskou. Na prvom zábere je pivo čerstvo načapované a následne sme ho odfotili v 1-minútových intervaloch, čiže posledný záber piva, ktoré vidíte, je po 9-tich minútach. Vďaka našej unikátnej čapovacej metóde sme schopní chrániť pivo pred priamym kontaktom so vzduchom až cca 9 minút a tu vidíte, že pivo skutočne dôjde do správneho objemu. Presvedčte sa pri vašej najbližšej návšteve v Klubovni na vlastné oči. Len máme obavu, či vydržíte 9 minút neodpiť si. :)

 

Takým istým spôsobom sme načapovali aj iné pivo a 3x z neho odpili. Viete podľa čoho spoznáte koľkokrát bolo z piva odpité? Podľa „krúžkov“ na pohári, ktoré po každom odpití zanechá mokrá pena. Pivo, ktoré v pohári zostalo má stále dostatočne silnú vrstvu peny, ktorá ho naďalej chráni pred vzduchom, takže pivo pod ňou nezačne oxidovať a meniť chuť. Je to zaručene  ten najlepší spôsob, ako si vychutnať ktorékoľvek pivo z našej ponuky. A preto sme si zvolili práve túto možnosť ako dostať pivo do pohára. Veríme, že vám bude chutiť. :)

  

 

 

 

Tento človek to má celé na svedomí! Náš pivný odborník a špecialista Matúš Chudý. Môžete ho stretnúť v Centrálnej Klubovni , kde momentálne pracuje na pozícií „šéfa baru“. Matúš má už čo to odčapované, odskúšané a odpité. Ale aby ste si nemysleli, že v práci iba pije, on o pive aj veľa vie! Má na konte druhé miesto v celoslovenskej súťaži v čapovaní piva a vedomostiach o ňom.

Komentáre