Všetko, čo máme radi.

Unikátny systém na ochutnávanie vín

Unikátny systém na ochutnávanie vín
28.11.2017

Coravin, špeciálne zariadenie na otvorenie a ochutnávanie vzácnych vín

Servis vína je dôležitou súčasťou gastronómie. Aj vďaka nemu vynikne kvalita a chuť podávaného jedla a umocnia sa príjemné chvíle hostí v reštaurácii. Okrem bežnej ponuky vína nájdete napríklad v našom Riu, v Le Clube alebo v Meduse vo Viedni aj vzácne ročníky, starostlivo uchovávané pri stabilnej teplote a vlhkosti. Máme ich uložené v elegantných chladiacich vitrínach, tzv. chambré. Teplotu vína v chambré udržiava termostat s prirodzenou cirkuláciou chladeného vzduchu v priestore uložených fliaš. Ak ste doteraz chceli takéto vzácne ročníky ochutnať, musela sa otvoriť celá fľaša.

A fantastická správa pre milovníkov vína je, že už existuje aj iná možnosť – unikátny systém Coravin.

 

„Coravin je zariadenie, umožňujúce vychutnať si obľúbené víno po pohári bez toho, aby sme museli otvoriť celú fľašu. Je to prvý a zatiaľ jediný systém na svete, ktorý umožňuje servírovať víno bez odkorkovania. Rovnako slúži ako praktická pomôcka someliérov pri kontrole kvality vín najmä starších ročníkov a vzácnych privátnych rezerv“, 

hovorí Vladimír Hronský, náš executive sommelier v Meduse a uznávaný (nielen) slovenský enológ. Someliér pomocou Coravinu vie operatívne a bez zbytočných strát ochutnať malé množstvo vína z fľaše, pričom jej obsah ani kvalitu nepoškodí.

 

Ako to funguje?

Coravin pomocou dutej ihly vyrobenej z chirurgickej ocele prepichne korok so záklopkou a umožní tak someliérovi naliať víno do pohárov bez toho, aby bol obsah fľaše vystavený vonkajším vplyvom prostredia (najmä kyslík, ktorý znehodnocuje kvalitu vína po každom otvorení fľaše). Jednoduchým stlačením spúšte na zásobníku nahradí víno, ktoré z fľaše ubudlo, vzácnym plynom argónom. Argón patrí medzi inertné plyny, je bez chuti a bez vône a na rozdiel od kyslíka pomáha uchovávať kvalitu vína. Keď je someliér s množstvom naliateho vína spokojný, ihlu z korku jednoducho vytiahne. Podtlak z hrdla fľaše ju automaticky uzavrie, čo trvá v závislosti od zloženia aj vlhkosti korkovej zátky približne pár sekúnd. Fľašu po naliatí požadovaného množstva vína do pohárov vráti na svoje miesto napríklad do chambré a v prípade ďalších objednávok z nej rovnakým postupom víno odoberie. Ak by sa však s fľašou ďalej nehýbalo, korok sa prirodzene zacelí (má štruktúru špongie) a bude naďalej chrániť víno po ďalšie mesiace či roky.

„Ako someliér oceňujem, že sme medzi prvými na trhu zareagovali na súčasný trend a zaradili do našich ponúk servis vína so zariadením Coravin. Hosťom tak ponúkame širší výber ročníkov s vysokou kvalitou z prémiových domácich aj zahraničných apelácií“, hovorí Vlado Hronský.

Tipy nášho executive sommeliera Vladimíra Hronského

A tu už je premyslený, vzácny a elegantný výber a Coravin menu, ktoré pre vás Vlado Hronský pripravil.

 

V Le Clube je to legendárne Gavi di Gavi DOCG Villa Sparina i Barolo Mauro Molino DOCG z Piemontu. Francúzsko reprezentuje Grand Cru Domaine du Chevalier z Graves a Château Tour Saint Bonnet z Médocu. Pre milovníkov bohatých vín z Kalifornie odporúča ako jeho osobný tajný tip Medusa Blend Michaela Mondaviho vyrobený z odrôd Cabernet Sauvignon, Zinfandel a Petite Sirah. V Le Clube si môžu hostia, najmä zahraniční, pochutnať aj na skvelom slovenskom cuvée 4živly z vinárstva Karpatská perla.

 

Ponuka v Riu pozýva na Chablis prémiového výrobcu Louisa Jadota. Znalcom rizlingu je určený prívlastkový Rizling rýnsky nášho popredného vinárstva Chateau Belá. Ak máte chuť na veľké červené vína, ponuku zo Slovenska a z vlastnej produkcie Vladimíra Hronského v podaní Dunaj Tajna Vineyards & Winery a Semillon Rouge Grand Reserva dopĺňa argentínska legenda Clos de los Siete (Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon) z Mendozy a excelentné Brunello di Montalcino (Sangiovese) Tenuta col d´Orcia z Toskánska.

 

Coravin menu našej viedenskej Medusy tvoria najmä špičkové rakúske i svetové vína. Kto ešte neochutnal Sauvignon Blanc z pivnice Schreckbichl Girlan, Veltlínske zelené renomovaného Emmericha Knolla z Wachau, alebo Chassagne-Montrachet 1-er Cru Les Chaumées zo starých viníc Clos de la Truffière, má práve veľkú príležitosť. Ponuka červených vín obsahuje príťažlivý Cabernet Sauvignon rodiny Artner z Carnuntum, ako aj cuvée Rot vinárstva Schwarz, i plné cuée Rarität Comondor vinárstva Nittnaus z odrôd Merlot, Frankovka modrá a Zweigeltrebe (zrelo 20 mesiacov v drevených sudoch) s potenciálom zrenia 15 až 20 rokov vo fľaši.

 

Ponuku vín v Coravin menu budeme obmieňať podľa záujmu hostí s pravidelnosťou raz za štvrťrok, máte sa teda na čo tešiť.

 

Komentáre